Levern är ett av kroppens mest komplicerade organ. En av leverns viktigaste uppgifter är att vara ”avgiftningscentral”. Genom att bryta ner skadliga ämnen innan de kommer ut i blodet skyddar levern kroppen från att bli förgiftad. Levern är det organ i kroppen som kan drabbas av de allvarligaste skadorna om man dricker för mycket alkohol. Det beror på att nästan all alkohol förbränns i levern.
(Ett nytt fönster öppnas)
Olika människor är olika känsliga för alkohol. Ungdomars och kvinnors kroppar är generellt känsligare än mäns, men den individuella spridningen är stor.
Ont i levern efter mycket alkohol
Redan efter några dagars drickande av alkohol kan levern bli öm och svullen. Cellerna skadas och levern fungerar sämre. Om individen fortsätter att dricka mycket alkohol ökar risken för inflammation, skrumplever och levercancer.
Levern och alkohol – provtagning
Levervärden används för att upptäcka om levern är skadad men också för att diagnosticera varför den är skadad. Transferrin är ett äggviteämne i blodet med uppgift att transportera järn i kroppen. Vid regelbunden och hög alkoholkonsumtion ökar andelen ovanliga transferrinformer. Dessa former kallas gemensamt CDT (Carbohydrate-Deficient Transferrin (ung. kolhydratfattigt transferrin) och mäts i ett vanligt blodprov, ett s.k. CDT-prov.
Provet ger med säkerhet utslag vid långvarig och hög alkoholkonsumtion. Hälften av dem som druckit motsvarande en halv till en flaska vin/dag under en längre tid får förhöjt CDT. Nästan alla som druckit mer än en flaska vin per dag har förhöjt CDT. Om man slutar dricka alkohol halveras CDT på mellan 1-2 veckor. CDT påverkas i stort sätt inte av leversjukdomar. Dock kan förhöjt CDT uppstå vid vissa fall av skrumplever och hepatit. Ett annat värde, ALAT/ASAT, kan ge utslag redan efter någon till några dagars hårt drickande. Är du medveten om att ditt alkoholintag kan ligga i den övre gränsen är det alltid bra att testa hur du ligger och tänka över dina vanor.
Alkoholrelaterade sjukdomar och dess symtom
Leverskador av alkohol drabbar olika personer på olika sätt. En del får aldrig leverskador, trots alkoholmissbruk. Andra får svåra och dödliga leverskador av ett relativt lätt missbruk. Redan vid ”normal” konsumtion kan leverskador uppstå. Alkoholen är den kanske största riskfaktorn för leverskador, särskilt om levern samtidigt får arbeta med det smärtstillande ämnet paracetamol som ingår i en del värktabletter. Därför bör man aldrig ta smärtstillande i samband med sitt drickande. Oavsett om det är innan man börjat dricka eller en tid efter.
Generellt sett genomgår levern tre stadier av förändring orsakat av alkoholmissbruk (och andra leverskadliga substanser/sjukdomar):
1. Leverförfettning. Levern förstoras och fett lagras bland levercellerna.
2. Hepatit eller leverinflammation. Inflammationen gör att det bildas ärr i levern. Då ökar ventrycket i buken, vilket i sin tur leder till att blodkärl i magsäck, matstrupe och ändtarm lätt börjar blöda. Blodkärlen på buken vidgas också.
3. Skrumplever. Slutstadiet, d.v.s. ärrbildningen har gått så långt att levern blir liten och full av ärr. Ofta samlas vätska i bukhålen och magen blir svullen. Ibland påverkas också medvetandegraden och individen kan hamna i s.k. leverkoma. Dödligheten inom 5 år är väldigt hög, ca 70 %, (dvs högre än vid de flesta cancerdiagnoser).
Rena levern från alkohol
Tiden det tar för kroppen att rensa ur alla gifter varierar från person till person, men sex veckor är ett ungefärligt medeltal om inte levern är allt för skadad.
Hur länge alkoholen finns i kroppen varierar mycket från person till person. Det beror på flera saker – som ålder, vikt, längd och kön, hur mycket man har druckit och hur länge. För en storkonsument tar det längre tid för alkoholen att försvinna ur blodet. De som druckit alkohol under längre tid kan drabbas av kramper under flera veckors tid när de slutar. Men har man alkoholproblem är det enkelt att få hjälp när man väl accepterat sitt problem.
Kommentarer